onsdag 5 december 2012

Vertigo Förlag

Jag gillar Vertigo Förlag skarpt. Jag menar, hur kan man motstå en förlagsbeskrivning som denna: "VERTIGO FÖRLAG presenterar texter på avgrundens rand för läsare som inte önskar vända bort ansiktet från vår tids katastrof. Yrsel och illamående, hänförelse och uppenbarelse – läsningens sötma skall vara ett aktivt gift som fräter och undergräver det lata sinnet. I poesi och kritik, vid den punkt där ordningen och spektaklet trasas sönder, hänger anden tung av svindel som en skinka från taket"?
Deras huvudsakliga ämnen är surrealism, politik (blodröd sådan), pornografi, kättjefyllda klassiker och annat smått och gott, och jag har hittat en hel del favoriter därifrån (det var så jag upptäckte Dennis Cooper, Håkan Alexanderssons Magister Hoffmann,  den underbara socialistiska och revolutionära diktsamlingen Hatets sånger och mer). Det var även deras tjusiga utgåva av den genomvidriga De 120 dagarna i Sodom av Markis de Sade jag läste för ett antal år sedan (jag kan ju inte säga att jag tyckte om den, den var äcklig, otäck och jag tyckte väl inte att den var så otroligt bra skriven heller - hade den varit fantastiskt skriven hade jag nog kunnat förlåta det mesta - men jag ångrar trots allt inte att jag läste den, på något underligt vis var det ju faktiskt berikande, och jag tror egentligen att jag borde läsa om den) och nu har jag beställt en liten julklapp till mig själv därifrån, ett paket vid namn "perversa paketet" med fyra böcker som inte verkar vara helt i sin ordning (en av dem verkar så vidrig att jag undrar hur jag, som ändå är ganska luttrad, ska klara av att ta mig igenom den, och om jag inte gillar böckerna kommer de bli fina julklappar till mina mest pryda närstående... om jag vore så elak, vilket jag inte är).
Jag är nog inte vidare pervers, men jag behöver min beskärda del äckel och vansinne... vilket kanske gör mig aningen pervers ändå.

Här är en länk till förlagets hemsida, och här är den läsvärda bloggen skriven av dess förläggare.

Och här är lite Sadeböcker online, på engelska.

Markisen. 

2 kommentarer:

  1. Åh, gillar också Vertigo! Så mycket spännande som ges ut. Har länge varit sugen på de Sades Juliette-trilogi, fast kanske mest på grund av de fräna omslagen! Annars har jag nog bara läst citat av Sade, och inget var väl sådär upplyftande precis. Men apropå honom, har du läst Simone de Beauvoirs "Brigitte Bardot och Lolitasyndromet"? En essäsamling som kom häromåret. I den handlar den första (eller andra?) essän om Sade och vad man kan säga om honom & hans samhälls- och livssyn utifrån hans texter. Fantastiskt fascinerande läsning! Spännande och filosofiskt, lite psykoanalytiskt också. Tror den kan berika berika upplevelsen av hans texter också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är sannerligen ett annorlunda och spännande förlag om man jämför med annat som ges ut i Sverige! Jag håller med, Juliette-triologin har riktigt stiliga omslag! Åh, jag har inte läst den, men det låter onekligen väldigt intressant, och jag tycker om Beauvoir. Tack för tipset, jag ska definitivt försöka läsa den snarast!

      Radera