fredag 26 oktober 2012

Ett obehagligt bokomslag

Jag tittade på det här omslaget (på e-bay) i lugn och ro, tänkte tankar som "ja, det var ju ett häftigt omslag som speglar kortromanen bra... och den ljuse mannen var ju till och med lite lik André Gide på ögonen..." tills jag upptäckte det. Det där. Det där!


Hennes förvridna, plågade ansikte!

2 kommentarer:

  1. När bilden är i sådant litet format ser det endast ut som att hon tittar undrande, chockat uppåt. Vad händer egentligen med denna arma kvinna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller hur! Men När man förstorar bilden blir det bara obehagligt. Hon ska föreställa frun i boken, som mannen försummar för att istället spendera tiden med vackra arabynglingar, ungefär som André Gide själv gjorde med sin fru på deras bröllopsresa. I boken dör frun, tror det är av tuberkolos, på riktigt blev hon också sjuk (har dock för mig att det inte var jätteallvarligt) men överlevde, förmodligen dör hon i boken för att det ska bli ännu mer sorgligt och dramatiskt. Riktigt sorgligt överhuvudtaget; huvudpersonen har förtryckt sin sexualitet och när han väl får en chans att utleva den försummar han sin stackars oskyldiga fru... På riktigt hade ju André och Madeleine som hon hette ett kyskt äktenskap, de var kusiner och såg mer varandra som syskonsjälar. Men hon blev såklart ändå väldigt sårad och ledsen av hans svek, men han hade ju mått otroligt dåligt om han inte fick utleva sin homosexualitet... ack, vilket dilemma! För han älskade ju Madeleine, om än kyskt.

      Radera