torsdag 14 mars 2013

Böckerna om samhällets syn på våldtäkt

Jag läste nyligen om Katarina Wennstams bok Flickan och skulden och läser nu om hennes En riktig våldtäktsman, båda med undertiteln En bok om samhällets syn på våldtäkt, den första koncentrerar sig på skuldbeläggandet av flickors och kvinnors beteende, den andra på föreställningen av hur en våldtäktsman agerar.
Böckerna är ungefär tio år gamla, men attityderna som presenteras i dem känns fortfarande skrämmande angelägna - det finns fortfarande folk som nedvärderar kvinnor och deras sexualitet, tycker att felet är deras om de blir våldtagna, det finns fortfarande folk som nedvärderar män och deras sexualitet, tror att män är kåta djur som inte kan hålla fingrarna i styr om en tjej flirtar, har haft många sexpartners (då är tjejerna allmängods), har utmanande kläder på sig eller bara råkar finnas i närheten. Väldigt farliga människosyner, som om det vore den naturliga världsordningen att flickor måste "hålla på sig" så att inte de stora, stygga männen ska komma och stoppa kuk, fingrar eller andra tillhyggen i dem. Att tro att det ligger till på det viset gynnar absolut ingen. Våldtäkt handlar inte (generellt) om sex eller kåthet utan om makt, att tro att man äger en annan människa, att inte förstå (eller vilja förstå) att var och en har bestämmanderätt över sin egen kropp.
Jag vill att alla ska läsa de här böckerna, speciellt folk som jobbar med lag och rätt. Jag vill att böckerna ska delas ut i skolor. Jag önskar att böckerna kändes passé idag, tio år senare, att attityderna hade förändrats, men dessvärre är det inte så.
Läs och äcklas

2 kommentarer:

  1. Det är viktigt att du tar upp detta! Hörde igår ett radioprogram om en kvinna som skulle anmäla en våldtäkt som ägt rum på ett diskotek för flera år sedan. Hennes tankar hade farit hit och dit under årens lopp. Hade hon klätt sig för utmanande? Kunde hennes dans ha tolkats som att hon ville ha sex?

    Suck suck suck....det är så sorgligt.




    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, visst är det sjukt sorgligt! Att folk faktiskt fortfarande har en tendens att döma offret... det är så otroligt ledsamt och upprörande! Att offer till och med ska behöva tänka så, "var det jag som gjorde fel"? :/

      Radera