lördag 5 januari 2013

En illa fjättrad Prometheus

André Gides Prometheus Illbound (eller misbound, beroende på översättning) börjar med att en smal, ung man vid namn Cocles får en hurring av en medelålders korpulent man - en bankir vid namn Zeus - efter ett kort samtal. Sedan presenteras huvudpersonen, Prometheus i ett modernare Paris, och han sitter på ett café där han presenteras för sagda Cocles och en Damocles som av samme bankir fått en check istället för en smäll. Därefter kommer Prometheus örn och tar sig en smakbit av dennes lever. Vilket upplägg.

En fars, en satir, en mytparodi. Prometheus Illbound är en väldigt speciell kortroman med ett budskap - örnen som äter Prometheus (som förmodligen ska föreställa André Gide själv) magrare och klenare föreställer samvetet, moralen. Gide skrev boken som en ganska ung man, ungefär i trettioårsåldern, då han levde efter immoralismen - ett liv där han förkastar sin tidigare självmedvetenhet och religiösa askes för att leva ett sorglöst och fritt liv utan att följa en viss moral, en befrielse från tidigare kedjor som bundit honom. (Det var i ungefär samma veva som Gide, när han var strax över tjugo, började bejaka sin homosexualitet.)
Och Prometheus Illbound är befriande att läsa. Den är kort och koncist, kvick och rolig med underbara formuleringar. "[...] a work of pure intellectual fantasy" står det på baksidan och det kan jag definitivt hålla med om. Jag rekommenderar starkt boken om Prometheus som velar mellan livsåskådningar, om Cocles och hans lycka och framgång trots (eller på grund av?) den oprovocerade smällen i ansiktet och om Damocles och hans förfall efter den till synes värdefulla checken.

http://images.pricerunner.com/product/image/463048089/Prometheus-Illbound-(Le-Promethee-Mal-Enchaine).jpg
"Eagle, vulture or dove" (V. Hugo)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar