torsdag 31 januari 2013

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz av Göran Rosenberg är en fin bok, saklig och konkret i tonen, om dystra förhållanden och livsöden, melankoliskt utan att kännas direkt deprimerande.
Dock lämpar den sig kanske inte så bra för sträckläsning - i alla fall inte (i stort sett) påtvingad sådan (behövde läsa ut den mycket snabbt because of universitetet). Det blev lite utdraget med upprepningarna och det torra (dock inte torftiga, allt torrt är inte av ondo: torrt vin, torr humor etc...) språket. Men jag tyckte ju om boken, absolut, annat kan jag inte säga, och jag blev berörd.

Jag kommer dock (förmodligen) för alltid förknippa den med strukturalistism.
Jag kommer att drömma mardrömmar om aktantmodellen.
Detta är dock inte Görans fel.

Rosenberg

5 kommentarer:

 1. Då får du läsa ngt mindre torrt nu då! Nu kan du förhoppningsvis slappna av och läsa i ett lite makligare tempo. Jobbigt när det blir så stressigt! Du kommer inte drömma om aktantmodellen, du kommer att drömma om Brel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, något som svämmar över av känslor och superlativ! Hehe. Har börjat med "Drömmaren och sorgen" av Eva-Marie Liffner. Den verkar väldigt speciell!
   Åh, att drömma om Brel vore fint! Jag tror jag drömde om dig och Alex inatt!

   Radera
 2. Och ja, nu är det dags att slappna av lite. (Tyvärr har jag blivit aningen febrig, alla verkar mer eller mindre sjuka just nu!) Hade ett muntligt framförande om sagda bok idag (tillsammans med en annan kursare, vilket i alla fall gjorde det lite bättre) där bland annat denna aktanmodell tillämpades. Så nu blir det ett makligare tempo!

  SvaraRadera
 3. Aha! Men vad tråkigt att du känner dig krasslig! Krya krya på diiiig! Igigigi. Ja du kommer drömma om honom! Och Benjamin i "Torka aldrig tårar..." sträckläste nästan första boken. Ack ack så hjärtat kan värka! Dessa adonisar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta-a-ack! Åh ja, Benjamin...! Jag älskar honom. Han och Rasmus är så fina... och jag älskar Paul! Dessa adonisar, ja! Jag längtar tills den tredje boken kommer, synd att man får vänta ända tills i sommar på den!

   Radera